Багатьом з нас доводилося відвідувати піцерію, замовляти піцу додому, але ніщо нам з Вами не заважає приготувати це всіма улюблене блюдо самостійно і в домашніх умовах. З очевидних плюсів зробити це самому варто виділити: гнучкість у підборі інгредієнтів, дешевизна і можливість вдихнути в блюдо власну теплоту. Сьогодні ми готуємо найпростіший вид традиційної піци – піца маргарита. Ах так, зовсім забув! Це на 100% вегетаріанське блюдо, і хто б не був Ваш гість – він у будь-якому випадку залишиться задоволеним.
Приготування піци маргарита.
Крок 1: Готуємо тісто
Сухі дріжджі, цукор і теплу воду потрібно ретельно змішати в мисці. Щоб переконатися в надійності наших дріжджів, необхідно залишити суміш у спокої 10-15 хвилин при кімнатній температурі. Якщо дріжджі досить спритні, то по закінченні зазначеного терміну буде помітна пінка на поверхні. Це означає, що цукор припав мікроорганізмів за смаком, а вода — до вподоби. Після додаємо в суміш оливкова олія і помішуючи дерев’яною ложкою невеликими порціями всипаємо борошно. Таким чином замішується тісто. Злегка змащуємо її оливковою олією (залишок ще знадобиться), накриваємо чистою серветкою і залишаємо доходити в теплому місці приблизно на 1 год. Отже, по закінченню часу – тісто потрібно обім’яти (ущільнити) і залишити в мисці ще на півгодини.
Крок 2: Створюємо основу піци
Готове тісто припорошим невеликою кількістю борошна, розкотимо з допомогою качалки в тонкий лист (близько 3-5 мм). Якщо Ви багато працювали з тестом, то зможете обійтися і без качалки. Надаємо основі піци форму кола – оптимальніше всього (Ви можете надати будь-яку іншу) і переносимо на злегка присипану борошном деко.
Крок 3: Вміст форми
Змащуємо основу рослинним маслом рукою або харчової пензликом. На обробній дошці подрібнюємо ножем або блендером помідори до стану кашки. Альтернативний варіант – розрізати на тонкі пластинки. Моцарелла також може бути подрібнена різним способом. Хтось віддає перевагу використовувати терку, але я обходжуся без неї. Отже, не занадто тонко нарізаний сир рівномірно розподіляється по поверхні. Додаємо частина листя базиліка і кропимо залишком оливкової олії.
Крок 4: Випікаємо
Нагріваємо духовку до 180-200 градусів, а тим часом наша «заготівля» встигне просочитися. Коли потрібна температура досягнута – ставимо деко в духовку. І запікаємо протягом 15-20 хвилин.
Крок 5: Подаємо до столу піцу маргарита
Маргарита, як і будь-яка інша піца, подається в гарячому вигляді, що дозволяє розплавленого сиру проявити свої особливі смакові якості. Переносимо на сервірувальне блюдо, розкладаємо листя базиліка і/або посипаємо зеленню, рівненько розрізаємо коло піци сектора.
Приємного апетиту!
Поради:
— Замісити тісто можна заздалегідь і зберігати в холодильнику, тоді процес приготування займе 40-60 хвилин.
— Найчастіше лист має прямокутну форму, і піца може заповнити всю його площу. Такий варіант підходить на той випадок, якщо Ви хочете приготувати більше за один раз.
— Якщо Ви віддаєте перевагу їсти піцу руками, то основу краще робити трохи товщі, так як шматочок в руках буде стійкіша, і навряд чи з нього щось впаде.
— Помідори можуть бути замінені томатною пастою, а додаткові спеції можуть надати бажані відтінки смаку. Не завадить додати оливок, солодкого перчика і цибулі.