Цікаві факти про піцу та її історія


Ах, піца. Він круглий, але ми їмо їх трикутниками і складаємо у квадратну коробку. А також вам потрібна шкірка піци, яку потрібно вийняти з духовки. Звичайна, тонка скоринка, глибоке блюдо, шматочок Нью-Йорка, м’ясна, вегетаріанська, сирна — будь-яка піца, яку ви хочете, є для кожного. Це їжа людей.

Але скільки ви насправді знаєте про улюблену їжу кожного? Ну, ось кілька фактів, яких ви не знали про піцу, щоб поповнити свій резерв знань і розпочати фактичну розмову для вашої наступної вечірки з піцою.

Слову «піца» більше тисячі років.

Ми любимо італійців за те, що вони приносять у світ піцу, і, звичайно, перша згадка про це слово відбулася саме від них. Термін «піца» датується понад тисячою роками, як це було видно в тексті на латинській мові, написаному на півдні Італії в 997 р. Н. Е.

Перша піцерія в Америці працює і сьогодні.

Ну, а якщо ваш бізнес — піца, ви напевно отримаєте багато клієнтів (враховуючи, що це добре). Ломбарді в Нью-Йорку — це перше місце для піци в США, яке почало продавати піцу в 1905 році. Спочатку заклад відкрився як продуктовий магазин.

Популярність піци в США почалася з італійських іммігрантів.

Звичайно, італійці люблять свою піцу. Протягом перших кількох десятиліть 20 століття його переважно їли і продавали робочі іммігранти з Італії.

Американські ГІ частково відповідали за доставку піци до Америки.

Після Другої світової війни американські ГІ повернулися додому з Італії, бажаючи піци. Вони несли відповідальність за те, щоб вперше довести їжу до ширшої споживчої бази.

Італійська — найпопулярніша категорія етнічних продуктів харчування в Америці.

В Америці люди їдять китайську, мексиканську, грецьку, тайську, французьку, індійську, іспанську та багато іншого — але італійська панує над цим. Звичайно, це через любов американців до макаронних виробів та піци, але найголовніше — до піци.

Піца лише спочатку продавалась пирогом.

Спочатку піцу продавали лише пиріжком. Але протягом 1933 р. Піцерія Patsy’s в Нью-Йорку почала продавати піцу по шматочках. Інші піцерії швидко прийняли цю тенденцію.

Піца з глибокими стравами була винайдена в Чикаго.

Чикаго славиться своєю глибокою піцею. Він був створений рестораном, який згодом був зафіксований як мережа Pizzeria Uno.

Піца Domino є світовим лідером з доставки.

Потрібно сказати більше? Domino’s була заснована в 1960 році і є скрізь по всьому світу. Безперечно, їх доставка достатньо перевірена десятиліттями.

Гарантія доставки «30 хвилин або менше» Domino спричинила небезпечні умови руху.

Піца Domino’s Pizza мала гарантію «30 хвилин або менше», але компанія відмовилася від неї в 1993 році після кількох судових процесів, коли компанія звинуватила у просуванні небезпечного водіння. Однак ця гарантія все ще діє в інших країнах світу.

Засновник Доміно — один із трьох людей у ​​світі, який отримав ступінь «Піцелогія».

Том Монаган, засновник Domino’s, є одним із трьох людей у ​​світі, який має вчений ступінь “Піца-ологія” в Коледжі піцелогії “Domino”. Це програма управління бізнесом, яку він заснував у 1980-х.

Гавайська піца була винайдена не на Гаваях, а в Канаді.

Незважаючи на свою тропічну назву, гавайська піца створюється в Канаді. Навантажений ананасом пиріг винайшов у 1962 році Сем Панопулос, виходець з Греції. Вперше він подав ананас на піцу в ресторані «Супутник» у місті Чатем, Онтаріо. Він назвав його “гавайським” на честь марки консервованого ананаса, що використовується на піці.

Заморожена піца почалася в 1962 році.

У 1962 році на ринку була продана перша заморожена піца. В основному він мав смак картону, поки Роуз Тотіно, геніальний винахідник продуктів харчування, не вдосконалив рецепт.

Політики використовують доставку піци, щоб шпигувати за журналістами.

Наприкінці 1960-х 113-й підрозділ військової розвідки армії США шпигував за політиками та репортерами, використовуючи підроблені піци

Американці замовляють 350 скибочок піци щосекунди.

У США близько 70 000 піцерій, і це становить понад 17% усіх ресторанів.

Середній американець щороку з’їдає 23 фунти піци.

Деякі люди їдять стільки за один день.

Субота — ніч піци.

Люди замовляють піцу щодня, але більшість людей їдять піцу в суботу ввечері. Можливо, наступна у черзі — п’ятниця?

Жінки частіше замовляють овочеві начинки, а не чоловіки.

За статистикою, жінки вдвічі частіше, ніж чоловіки, замовляють здорові, зелені та листяні начинки. Чоловіки, загалом, воліють м’ясні начинки.

61% людей воліють тонку кірку.

Що стосується тонкої або товстої скоринки, то тонша кірка є більш переважною. Вибачте, глибока піца з Чикаго.

Найшвидший у світі виробник піци може створити 14 піц всього за дві хвилини 35 секунд.

Це вражаючий подвиг!

Піци найкраще продаються під Новий рік та Хелловін.

Піца продається щодня, але найбільші продажі припадають на Хелловін, новорічну ніч та Новий рік. Дякую всім сторонам! Інші випадки, коли піцерії є особливо зайнятими, трапляються під час напередодні Дня Подяки та неділі Супербоулу.

Діти у віці від 3 до 11 років хочуть піци над усіма іншими групами продуктів харчування на обід та вечерю.

Любов американців до піци починається дуже рано, так?

Найбільш екстравагантна піца у світі знаходиться в Нью-Йорку.

Те, що називають «найекстравагантнішою піцею у світі», продається в ресторані Nino’s Bellissima у Нью-Йорку. Ця піца укомплектована шістьма сортами ікри, свіжим омаром, цибулею та кремом Fraiche. Цей 12-дюймовий пиріг входить до списку «Розкішна піца» і коштує 1000 доларів, або 125 доларів за скибочку.

Любов Америки до піци почалася на Східному узбережжі.

Першими містами Америки, які почали продавати піцу, були Нью-Йорк; Бостон; Трентон, штат Нью-Джерсі, і Нью-Хейвен, штат Коннектикут. Усі ці чотири міста мали наплив південноіталійських іммігрантів приблизно в 1900-х роках. Є також чудові місця по всій країні, такі як піца Беверлі-Хіллз для піци.

Перше замовлення піци через Інтернет відбулося в 1974 році.

Перша піца, замовлена ​​з комп’ютера, сталася в 1974 році, коли дослідники лабораторії штучних мов штату Мічиган випробували свій новий мовний комп’ютер. Вони використовували це, замовляючи шинку, ковбасу, пепероні та грибну піцу з місцевого піцерії.

Піцерії використовувались як фронти для незаконної діяльності.

Протягом 1980-х судовий процес щодо Pizza Connection став найтривалішим судом кримінальних присяжних в Америці. Він притягнув до кримінальної відповідальності групу членів мафії, які використовували піцерії як фасад для незаконного обігу наркотиків.

Піцу доставили в космос.

Піца доставляється куди завгодно, але чи знаєте ви, що вона дійшла до космосу? Ні, не привезли астронавти, а доставили астронавтам. Pizza Hut став першим у світі рестораном, який доставив піцу в космічний простір. У 2001 році один з російських космонавтів на ім’я Юрій Усачов з’їв піцу, яку Піца Хат відправила на Міжнародну космічну станцію. Оскільки тривалий час із космосом послаблює смакові рецептори, піца мала додаткову сіль, додавала спеції, а також салямі, а не пепероні, оскільки останнім не вистачало необхідного терміну зберігання.

Моцарела — найкращий сир для піци.

Харчові вчені вивчили, що робить найкращим сирним топінгом для піци, і переможцем стала моцарела. Це дослідження в 2014 році досліджувало хлібопекарські властивості різних видів сирів і закріпило загальновідомий факт науковими доказами.

Королева Маргарита надихнула назву Піца Маргарита.

Легенда свідчить, що “Піца Маргарита” взяла свою назву від королеви Маргарити Савойської, Італія. У 1889 році королева спробувала три смаки піци, створені шеф-кухарем піци Раффаеле Еспозіто. Королеві сподобалася версія, укомплектована помідорами, базиліком та моцарелою, яка була розроблена так, щоб нагадувати італійський прапор. Однак ця історія не має доказів того, що було в меню, і якщо піцу їла королева, справді видно італійський прапор.

Факти та історія піци

Чим далі ми озираємось у часі, тим цікавіші подробиці ми можемо знайти про те, що оточує піцу. Сьогодні ця страва є однією з найпопулярніших страв на всій Землі, але ця слава та визнання прийшли завдяки десятиліттям роботи багатьох міжнародних франшиз піцерій, які поширили цю страву на всі чотири сторони світу. До створення цих ланцюжків піци ця страва повільно зростала в популярності в Сполучених Штатах, привезених з Європи італійськими поселенцями, які не хотіли розлучатися з однією з найбільш знакових страв своєї країни. І там, у середземноморському прибережному місті Неаполь, була створена сучасна піца.

Хоча Італія 19 століття вважається домом сучасної піци, її коріння сягають аж до давньоримської, грецької та перської імперій. У записах тих часів зображені різні види хліба круглої та плоскої форми з різними начинками зверху. Хоча багато європейських цивілізацій продовжували використовувати страви, створені таким чином, навіть до сьогодні (кока з Каталонії та Валенсії, грецька піта, турецька піде, Лепіня чи Солмун на Балканах), кухарі з Італії найбільше зацікавились піцою. Вони виробляли різні продукти для піци з найдавніших часів до середньовіччя. У збережених руїнах італійського міста Помпеї археолог знайшов безпомилкові ознаки мережі, яка підтримувала виробництво піци — від вуличних трибун до кухонь ресторанів готували піцу. Найважливішим інгредієнтом, який підніс місцеву італійську страву до всесвітньо відомої піци, був прихід помідора з Нового Світу в 16 столітті. Хоча італійська знать розглядала помідори як їжу бідної людини, винахідливі рецепти та конструкції італійських кухарів піци з Неаполя незабаром зуміли змінити свою думку. По мірі зростання популярності піци виробники піци почали розширювати свій бізнес. Перший ресторан, призначений лише для продажу піци, був відкритий в Неаполі в 1830 році, а після цього з’явилося багато інших по всій Італії. Піца від відьми, заснована майже на всіх дизайнах, була створена в 1889 році руками відомого кухаря Неаполя Раффаеле Еспозіто, який зробив три піци для короля та королеви Італії. Його дизайн піци Маргарита став золотим стандартом для всіх майбутніх піц.

Після того, як піца прибула до Сполучених Штатів, вона дуже повільно зростала в популярності серед місцевого населення. Хоча піцу популяризували численні італійські поселенці та знаменитості, справжній раптовий бум зацікавленості настав після закінчення Другої світової війни та приїзду голодних солдатів з європейських фронтів.

Зачаровані цією чудовою трапезою, солдатам незабаром вдалося вплинути на населення США прийняти цю італійську страву. Незабаром були засновані великі франшизи піцерій, і піца почала поширюватися по всьому світу.

Споживачі у всьому світі щорічно купують приблизно 5 мільярдів піц (лише в США 3 мільярди) в середовищі, де швидкозростаюча індустрія піци переклала свої зусилля з подачі піци в ресторанах на доставку їх безпосередньо до споживчих будинків.

Сьогодні піца продовжує зачаровувати голодних споживачів у всьому світі. Щодня створюються нові комбінації скоринки, начинки, під впливом місцевої кухні та традицій харчування.